Aflati cum va puteti recupera permisul de conducere suspendat

Aflati cum va puteti recupera permisul de conducere suspendat Începând cu anul 2009, atunci când au fost făcute modificări la Codul Contravențional, șoferii din Moldova care încalcă regulamentul de circulație rutieră nu doar primesc o amendă, dar și puncte de penalizare. Între timp, peste 5000 de conducători auto au rămas fără permis din cauza acestora.
 
Conform Codului Contravențional, art. 36, pentru încălcările din domeniul circulației rutiere, avem 15 puncte de penalizare. Astfel, dacă un conducător auto acumulează 15 sau mai multe puncte de penalizare, acestuia i se ridică dreptul de a conduce automobilul. În caz că persoana în momentul când este stopată, i se întocmește un proces verbal, în urma căruia i se aplică o sancțiune ce depășește limita de puncte admisibile, atunci procesul verbal nu se mai aplică amenda și în conformitate cu articolul 395, Cod Contravențional, se expediază în instanță de judecată pentru a se lua o decizie de privare a dreptului de conducere de la jumătate de an până la un an.
 
Atribuțiile agentului constatator constau doar în faptul că acesta întocmește procesul verbal, ridică permisul de conducere și eliberează conducătorului auto un permis provizoriu cu care acesta va avea dreptul să conducă automobilul până în momentul în care instanța va decide soarta acestui proces verbal.
Și dacă într-un final permisul de conducre ne-a fost suspendat, cum îl putem recupera?
 
După ce expiră terminul de privare, persoana care a fost privată merge și-și ridică un cazier contravențional caree arată istoria acestei persoane pe timpul ce ea a fost privată de permis. Dacă persoana a comis careva alte încălcări în timpul când a fost privată, va fi supusă unei alte sancțiuni. Iar în caz că nu a comis nicio încălcare și are un certificat medicat care certifică faptul că este apt de a conduce un automobil, se apropie la agentul constatator care i-a ridicat permisul sau la autoritatea din care face parte agentul constatator și i se eliberează permisul în schimbul acestor acte.”
 
Mare grijă, dragi șoferi – procedura de recuperare a permisului de conducere poate dura mai mult timp, iar în plus va trebui să pierdeți și mulți nervi. În cazul în care aveți deja acumulate câteva puncte de penalizare, ar trebui să cunoașteți că dacă nu încălcați regulamentul timp de 6 luni și ați achitat amenda pentru încălcarea săvârșită, punctele vor fi șterse. Conduceți cu grijă!
 
 
sursa: www.autostrada.md

Inapoi